Pentax 17 – o piatră de hotar pentru fotografii pe film

de ambasadorul nostru norvegian Bjørn Joachimsen

Ceea ce nimeni nu credea că se va întâmpla, s-a întâmplat! La aproximativ 20 de ani după ce marii producători de aparate foto au lansat ultimele lor aparate pentru fotografia pe film, Pentax a intrat pe piață cu un aparat complet nou - Pentax 17!

În 2003, când a fost lansat precedentul aparat foto Pentax analogic, majoritatea celor din industria fotografică au crezut că acesta marchează începutul sfârșitului pentru aparatele foto care captează lumina cu ajutorul filmului. Valul digital părea pregătit să elimine complet aparatele foto analogice, rolele de film devenind ceva ce nu se va găsi cu ușurință, cu excepția faptului că sunt vechi și demodate. Mulți au crezut acest lucru. În 2024, ținem acum în mâini un aparat foto analogic nou-nouț - Pentax 17. Ce s-a întâmplat?

 

A refuzat să moară

În ciuda mai multor ani de închideri, falimente și vânzări în scădere, interesul pentru fotografia pe film a persistat. În jurul anului 2012, a început o evoluție pe care aproape nimeni nu o prevăzuse. Vânzările de role de film au început să crească, cu un procent anual substanțial de 20% (cifră aproximativă). La nivel mondial, în Europa și în țările nordice. "Un foc de paie", au crezut mulți. Cu toate acestea, s-a dovedit a nu fi cazul. Creșterea a continuat an după an. Acum - în 2024 - putem privi în urmă la o perioadă de 12 ani în care această creștere anuală de aproximativ 20% a durat. Mai mult decât "un foc de paie" - sau o tendință trecătoare. Acest context a condus la apariția Pentax 17 de vânzare în magazinele de aparate foto din întreaga lume în această vară.

Proiect de fotografie pe film Pentax

În 2022, Pentax (de fapt Ricoh Imaging) a anunțat demararea unui proiect de fotografie pe film cu scopul de a dezvolta mai multe aparate foto analogice în următorii ani. La acel moment, erau disponibile foarte puține detalii, dar au apărut indicii că primul aparat foto va fi un aparat compact, va avea înfășurare (și reînfășurare) manuală a filmului și va utiliza film de 135. Pentax a adus ingineri de aparate foto pensionați pentru a instrui dezvoltatorii actuali de aparate foto cu privire la proiectarea mecanismelor de înfășurare a filmului și a vitezelor obturatorului unui aparat foto analogic.

Conceptul pentax 17

Am avut ocazia să testez Pentax 17 timp de câteva săptămâni și voi împărtăși aici câteva experiențe de utilizare. Dar mai întâi, un pic despre conceptul acestui aparat foto.

Pentax 17 este un așa-numit aparat jumătate de cadru, care a fost surprinzător (și poate puțin dezamăgitor) pentru mulți entuziaști ai fotografiei pe film. "Half-frame" înseamnă că obțineți 48 sau 72 de expuneri pe o rolă de film de 135, spre deosebire de cele 24 sau 36 obișnuite. Astfel, formatul este de 17x24 milimetri. Half-frame nu este o noutate în cazul aparatelor cu film de 135. Aparate legendare precum Olympus Pen, Ricoh Auto Half, Yashica 72E și Canon Dial, toate din anii 1960, foloseau acest format. Interesant este că nu a mai existat niciodată un aparat Pentax în format half-frame.

Când Pentax a anunțat proiectul de fotografie de film în 2022, așteptările erau mari în ceea ce privește modelul de aparat foto care urma să fie prezentat. Poate nerealiste.

Un aparat foto simplu cu un obiectiv bun

Din punct de vedere tehnic, Pentax 17 este un aparat foto relativ simplu, deși mai avansat și cu mai multe setări pentru utilizator decât oricare dintre aparatele foto semicadru fabricate anterior. Dispune de focalizare manuală fără măsurarea distanței (cunoscută sub numele de focalizare zonală), reglarea automată a diafragmei și a vitezei obturatorului (utilizând contorul de lumină încorporat în spatele obiectivului) și este parțial construit din materiale plastice. Dar, după cum știe toată lumea, obiectivul este cel mai critic factor pentru calitatea imaginii pe care o puteți obține cu un aparat foto analogic. Pentax a făcut o treabă foarte bună aici. Obiectivul se bazează pe excelentul obiectiv cu unghi larg de 32 mm f/3,5 găsit pe Pentax Espio Mini (lansat în 1992). Deoarece Pentax 17 are aproximativ jumătate din dimensiunea formatului de film comparativ cu Espio Mini, obiectivul a fost ajustat la o distanță focală de 25 mm (echivalentă cu 37,5 mm pentru un aparat cu un negativ de 24x36 mm). Deschiderea maximă rămâne f/3.5.

Multicoating avansat

Există mulți factori care influențează calitatea imaginii pe care o puteți obține cu un obiectiv. Obiectivul Pentax 17 oferă o reproducere ridicată a detaliilor, indicând o calitate excelentă a sticlei și un design optic reușit. În plus, tratamentul antireflexie este esențial pentru obținerea unui contrast bun și a unei reproduceri naturale a culorilor. A fost o surpriză plăcută faptul că Pentax a ales să echipeze acest obiectiv cu ceea ce este cunoscut drept multicoating HD. Pentax a introdus multicotarea HD pentru obiectivele sale profesionale începând cu anul 2023, ca o dezvoltare a renumitei multicoating SMC cu o istorie de peste 50 de ani. Am ales să trag prima rolă în Pentax 17 cu Kodak Ektar 100. Acesta este filmul color cu cea mai mare acuitate și cea mai fină granulație de pe piața actuală, ideal pentru a evalua atât acuitatea, cât și culorile. Deși nu am efectuat un test oficial al aparatului, imaginile prezentate aici vă vor oferi o idee despre ce să vă așteptați de la Pentax 17.

Vara în Tønsberg! Pentax 17 cu HD Pentax Lens HF 1:3.5/25mm oferă imagini clare, cu contrast bun și reproducere exactă a culorilor. Fotografia a fost făcută cu Kodak Ektar 100 și developată/scanată la Stavanger Foto.

Multe opțiuni automate

Este ușor să criticați Pentax 17 pentru lipsa setărilor complet manuale, dar acest lucru se aplică la aproape toate camerele compacte analogice cu preț moderat de la începutul anilor 1980. Clasice binecunoscute precum Yashica T4, Olympus Mju-ii și Pentax Espio Mini oferă doar automatizare completă, fără oportunități de suprascriere manuală. Acesta este punctul în care Pentax 17 iese în evidență. Pentax/Ricoh Imaging a făcut un efort pentru a oferi utilizatorilor o varietate de opțiuni automate pentru a influența imaginea finală.


Pentax 17 oferă un total de 5 setări automate plus Bulb (B). Opțiunile marcate în galben indică utilizarea blițului încorporat. Alternativele albe implică fotografierea fără bliț. Când se află pe Auto, aparatul foto decide dacă să utilizeze blițul.

Chiar dacă nu puteți regla manual diafragma sau viteza obturatorului, Pentax 17 oferă funcții automate care vă ajută să creați expresia vizuală dorită. Atunci când setați cadranul de programe pe Auto, totul funcționează automat în ceea ce privește setările de expunere și blițul. Dacă doriți o expunere complet automată, setați cadranul pe P, la fel ca la un aparat foto SLR analogic sau la unul digital. Aparatul oferă două opțiuni automate suplimentare, în care una permite aparatului să aleagă cea mai mare diafragmă posibilă. Această opțiune este etichetată, oarecum înșelător, Bokeh. Cealaltă setare automată face exact opusul - aparatul foto utilizează cea mai mare viteză posibilă a obturatorului în funcție de sensibilitatea filmului (ISO) și de lumina disponibilă. Ultima selecție de program fără funcție de bliț este B pentru Bulb. În acest mod, aparatul foto setează diafragma la deschidere maximă, iar viteza obturatorului devine la fel de lungă ca timpul în care țineți apăsat butonul obturatorului. Aici, telecomanda wireless de la Pentax ar putea fi de asemenea utilă. Și un trepied! (Pentax 17 are o mufă standard de ¼" pentru trepied pe placa inferioară).

În plus, există mai multe opțiuni automate în care camera utilizează blițul încorporat.


Navă vikingă în construcție în Tønsberg. Imaginea din stânga este realizată cu programul de expunere P. Aș fi preferat un pic mai multă profunzime a câmpului aici, iar cu un program automat pentru o viteză mai mare a obturatorului, camera ar fi ales o diafragmă mai mică. Cu toate acestea, aș fi riscat ca viteza obturatorului să fie prea mare pentru a capta o imagine clară. Imaginea din dreapta este realizată cu automatizare completă și bliț, cu o viteză scurtă a obturatorului. Au existat multe reflexii pe carenă și probabil că aș fi obținut un rezultat mai satisfăcător fără bliț.

Focalizare manuală

Aparatele foto compacte pentru film de 35 mm au trei moduri diferite de reglare a focalizării: autofocus, focalizare prin telemetru (aparat foto cu vizor) sau focalizare zonală. Primul tip este cunoscut pe scară largă de majoritatea utilizatorilor de aparate foto moderne. Focalizarea cu telemetru este asociată cu aparate precum seria Leica M, aparatele sovietice Zorki și aparatele Contax, Nikon și Canon în anii 1950. Pentax 17 este echipat cu focalizare zonală, ceea ce înseamnă că utilizați simboluri poziționate pe partea superioară a obiectivului pentru a regla distanța de focalizare. Aceste simboluri sunt reflectate și în imaginea vizorului. Prin urmare, trebuie să estimați singur distanța. Partea inferioară a obiectivului prezintă distanțele corespunzătoare ale acestor simboluri.


Cele șase simboluri de pe partea superioară a obiectivului vă arată cum să setați distanța de focalizare. Aceste simboluri sunt reflectate și în vizorul aparatului foto.


Scala distanței de focalizare, situată pe partea inferioară a obiectivului, arată distanța setată atât în metri, cât și în picioare. În special, distanța de apropiere este remarcabil de scurtă, măsurând la 0,25 metri.

Diptych

După cum am menționat la început, formatul este de aproximativ jumătate din dimensiunea unui negativ standard de film 135. Acest lucru înseamnă că veți obține două imagini în format portret, una lângă alta, pe un print de mărire standard de 10x15 cm de la un laborator foto. Acest lucru introduce o oportunitate interesantă și creativă de a crea mici povești formate din două imagini prezentate împreună. Acest concept este cunoscut în pictură și fotografie sub denumirea de diptic. Un diptic este o lucrare artistică sau literară formată din două părți, de obicei alăturate. Poate fi vorba de două picturi, fotografii, gravuri sau chiar două părți ale unui roman sau ale unei poezii compilate pentru a fi expuse sau experimentate împreună.

Imaginile prezentate aici au fost realizate în format portret, obținut prin ținerea aparatului foto într-o poziție orizontală standard. Cu toate acestea, nimic nu vă împiedică să realizați imagini în format peisaj. În acest caz, imaginile vor fi poziționate una deasupra și alta dedesubt pe o mărire standard de laborator.

Dacă aveți măritorul într-o cameră obscură, un scaner plat capabil să scaneze filme sau echipament pentru fotografierea negativelor, aveți posibilitatea de a crea povești cu mai mult de două imagini. Aici se află potențialul pentru triptice și cvadritice.


Deoarece Pentax 17 este un aparat foto cu jumătate de cadru, puteți realiza imagini în format portret care vor apărea una lângă alta pe un print standard de 10x15 cm de la un laborator foto. Acest lucru prezintă oportunități creative și tehnici interesante de storytelling. Fotografia a fost realizată cu Kodak Ektar 100 și developată/scanată la Stavanger Foto.

Avantaje și dezavantaje

+ Vă puteți bucura de plăcerea fotografiei pe film
+ Obțineți 72 de imagini pe o rolă care în mod normal ar produce 36
+ Aparat foto ușor și relativ compact
+ Ușor de utilizat
+ Obiectiv care redă imagini clare cu contrast bun
+ Puteți utiliza diptic ca tehnică de povestire prin conectarea poveștii în timp ce capturați imaginile, nu după aceea
- Imaginile pot fi ușor mai granuloase în comparație cu un aparat foto cu un negativ de 24x36mm
- Nu există setări manuale de expunere
- Nu există măsurare a distanței cu focalizare manuală
- Nu funcționează cu un declanșator mecanic tradițional cu cablu

Aplicații

Pentax 17 este în primul rând un aparat foto pentru pasionații de fotografie care preferă fotografia pe film și sunt mai interesați să surprindă momentele vieții decât să se frământe cu setările aparatului. Un aparat excelent pentru fotografii jucăuși și ocazionali care doresc să facă fotografii pentru fiecare zi și pentru ocazii speciale, ajungând la fotografii care emană un sentiment retro autentic. Dar nu vă înșelați, aparatul poate fi folosit și pentru mult mai mult.

 

Publicat cu permisiune, blogul original poate fi găsit pe site-ul web al lui Bjørn Joachimsen.
Fotografii de Bjørn Joachimsen.

Focus Nordic AB Bucureşti Sectorul 2, Strada GARA HERĂSTRĂU, Nr. 4D, BIROUL E18, Bloc C, Etaj 5

Găsiți pe hartă

Abonează-te la buletinul informativ

Primiți cele mai recente știri despre produse, inspirație și oferte speciale.

©2024 Focus Nordic